Menu Sluiten

Wat zijn lichaamsvormen?

5 oktober 2017

Wat zijn lichaamsvormen?

Alice heeft het even gehad met winkelen voor haar garderobe. Dan was het jasje te krap en bij de volgende stond ze er middenin, maar waar ligt dat dan aan?

Om zoveel mogelijk vrouwen in dezelfde standaard kleding te krijgen, is men kleding steeds ruimer gaan maken, wat ten koste ging van de pasvorm. Maar op deze manier is confectiekleding, datgene wat in de winkels hangt, wel veel goedkoper geworden. Confectiekleding houdt weinig rekening met jouw persoonlijke lichaamsvorm. En dat is jammer, want die is bij iedereen anders!

De bekende Britse stijl-koninginnen Trinny & Susannah definiëren twaalf verschillende lichaamsvormen, waarvan de vijf belangrijkste hieronder staan.

Made to Measure versus Bespoke

Made to Measure versus Bespoke categorieën

Uit een onderzoek onder meer dan 25.000 dames in Groot-Brittannië kwam de volgende verdeling van deze lichaamsvormen tevoorschijn:

Made to Measure versus Bespoke statistieken

En hier gaat de confectie-schoen wringen. De industrie gaat er namelijk vanuit dat bij vrijwel alle vrouwen de schouders smaller zijn dan de heupen (bijv. Bel, kegel, peer).

Op hun website geven Trinny & Susannah stijladviezen qua model, kleding en kleur, op basis van alle lichaamsvormen. Dat wordt lastig met confectie-kleding voor alleen peer-vormige dames.

Bovendien is het kleurenpalet van confectiekleding meestal erg beperkt. Jammer als ‘de kleur van het seizoen’ bruin is en je daarin er als een vogelverschrikker uitziet. Dan koop je iets omdat je wat nodig hebt en kom je het drie jaar later weer tegen in de kast, met het kaartje er nog aan!

Bespoke kleding

De klassieke kleermaker maakt handmatig kleding helemaal naar jouw maten. In het model, de kleur en dessin wat jij wilt. Na verschillende passessies en aanpassingen, is deze ‘bespoke’ maatkleding klaar.

Made to Measure versus Bespoke

Een andere mogelijkheid is Made To Measure (MTM).  In Engeland bieden veel kleermakers ook Made To Measure aan.  Er zijn drie verschillen met ‘bespoke’:

  • Made To Measure maakt gebruik maakt van pas-kleding. Het patroon van die paskleding wordt, waar nodig, in de computer aangepast.
  • De keuze aan basismodellen is bij Made To Measure meer gelimiteerd dan bij ‘bespoke’, waar de grens bepaald wordt door de eigen creativiteit. Toch kunnen deze basismodellen eenvoudig in een groot aantal stijlen worden uitgevoerd.
  • Made To Measure wordt ook handmatig gemaakt, maar in een Europees atelier, waar goed opgeleide coupeuses de kleding maken met hetzelfde afwerkingsniveau als van de kleermaker.

De keuze aan stoffen, kleuren en dessins is dezelfde als bij ‘bespoke’. En wat mooi is, is dat het prijskaartje van MTM veel vriendelijker is dan ‘bespoke’ maatkleding. Het aantal arbeidsuren voor Made To Measure is beduidend lager dan voor ‘bespoke’ en daardoor minder kostbaar. Maatkleding is op deze manier door vooruitgang in de techniek en in de snelheid van communicatie, voor een bredere doelgroep bereikbaar geworden.

Waarom kiezen voor Made to Measure maatkleding?

Er zijn meerdere redenen om voor Made to Measure maatkleding te kiezen. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

  • Made to Measure levert een uitstekende pasvorm, die helemaal aangepast is aan jouw maten.
  • Je hoeft maar één pak te kopen in plaats van twee om boven- en onderkant in de goede maat te krijgen.
  • Je kiest de stof die jij prettig vindt en de kleur die jij mooi vindt.
  • De kwaliteit van de stof is beter dan die van confectiekleding uit een goede modezaak.
  • Al met al ben je goedkoper uit, want goed zittende kleding hoeft niet zo snel vervangen te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *