Menu Sluiten

Wat is Made to Measure

Ieder voorjaar heb je op de BBC het programma The Great British Sewing Bee (https://www.bbc.co.uk/programmes/b03myqj2). Het heeft de vorm van de The Great British Bake Off, maar dan met garen, schaar en naaimachine. Bij de Sewing Bee gebruiken de amateur kleermakers (en -maaksters) stoffen, patronen en fournituren met als eindproduct kleding.

In de tweede ronde moeten de deelnemers een Made To Measure (MTM) kledingstuk maken. Dit betekent dat ze een standaard patroon krijgen, wat ze moeten aanpassen op een voor hun vreemd model van vlees en bloed. Ze moeten het patroon aanpassen op de maten van het model zodat het kledingstuk perfect past. Dat is Made to Measure. Dat doen wij ook. Bij  ons is het geen wedstrijd maar wel iedere keer een uitdaging.

En waarom is dit bij de Sewing Bee een apart onderdeel?

Confectiekleding kan geen rekening houden met de lichaamsbouw van de klant. Klanten worden ingedeeld in een beperkt aantal lengte- en dikte-maten en dan houdt het echt wel op. Voor heren is dat wat minder een probleem dan voor dames met hun rondingen. Om dat te illustreren de onderstaande ruwe indeling van lichaamsvormen:

De confectie-industrie gaat er van uit, dat vrijwel alle vrouwen een Peer (schouders smaller dan de heupen) zijn. Jammer genoeg geldt dat voor ca. 25 % van de dames.

Dus de Zandloper met haar schouders, die even breed zijn als de heupen, krijgt nu een probleempje. Als ze een confectiepak wil hebben, is het jasje te klein als de broek of rok past. Of de rok/broek zakt af als het jasje past.

Dat kan ze oplossen door hetzij een te grote maat te kopen of door twee pakken met verschillende maten te kopen. In het eerste geval is het jasje voor haar te groot en ziet ze er twee maten dikker uit dan ze is (wat niet leuk is). In het tweede geval heeft ze twee halve pakken met een goede pasvorm en gaan er twee, te kleine, halve pakken regelrecht de Kliko in.

Maar ook de heren lopen tegen problemen aan. De atletisch gebouwde man (omgekeerde driehoek) moet ook twee pakken kopen als hij kleding voor een driehoek aan moet trekken.

Daarnaast zijn er, zeker voor de Nederlandse dames en heren, de vrijwel standaard ergernissen:

  • De broekspijpen zijn vrijwel altijd te kort. Verlengen gaat niet, want er is niet voldoende stof. De dames kopen er dan maar weer laarsjes bij en de heren moeten een maat groter en vervolgens de broek laten innemen.
  • De mouwen van een jasje zijn vrijwel altijd te kort. Dit is niet te veranderen.
  • Het jasje is veel te wijd (om de goede mouwlengte te krijgen). Dit is ook niet aan te passen.
  • Wie kan er een overhemd vinden met de combinatie van dessin, kleur, juiste mouwlengte, kraag en manchet, die je zoekt?

Hierboven hebben we het even aangestipt: kleur en dessin van de stof die je mooi vindt. Die niet opgelegd wordt door wat ‘men’ vindt of in de mode is. 

We hebben het niet over decimeters verschil tussen de verschillende lichaamsvormen.

Bij MTM verander je het patroon maar een paar centimeter hier en een paar centimeter daar. Maar deze kleine aanpassingen samen maken het zichtbare verschil tussen confectie en een comfortabele pasvorm. Dat merk je zelf aan het draagcomfort en anderen valt het direct op dat de kleding perfect past.

MTM levert je dus voor de prijs van merkkleding:

  1. een uitstekende pasvorm, die helemaal aangepast is aan jouw maten;
  2. je hoeft maar één pak te kopen in plaats van twee om boven- en onderkant in de goede maat te krijgen;
  3. je kiest de stof, die je prettig vindt en je kiest de kleur, die je mooi vindt;
  4. de kwaliteit van de stof is beter dan van confectie-kleding in een goede modezaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *