Menu Sluiten

Manchetten overhemd

Manchetten van een overhemd, wat is daar nu zo spectaculair aan?

Genoeg, als je het enorm aantal varianten ziet.
En het is zo’n beetje het eerste wat mensen van je zien, als je ze een hand geeft.

Op schilderrijen uit de 16e en 17e eeuw zie je vooral witte manchetten verschijnen als een mooie versiering aan de onderkant van de mouw. Soms als een grote omgeslagen manchet zoals we die nu ook kennen, maar ook vaak met prachtig kant of borduursel. Hans Holbein de Jonge (begin 16e eeuw), hofschilder van Hendrik de VIII, was erg goed in het schilderen van dit soort borduursel. Zo goed dat de steken die voor het borduren zijn gebruikt zijn naam dragen ‘Holbeinwerk”.
Dit luxe type manchet werd gedragen door zowel mannen als vrouwen. In de loop der eeuwen werd de mouw van de vrouwen wat korter, maar de manchet bleef.

Eind 19e eeuw kwamen de losse manchetten in de mode. Als je dan een vlek op je manchet kreeg kon je deze vervangen door een schone. Hierdoor kon je het overhemd wat langer blijven dragen. In die periode zonder wasmachine was dit een praktische oplossing voor mannen die voor hun werk als klerk of butler er netjes uit moesten zien. Na verloop van tijd raakte de losse manchet weer uit de mode.
Manchetten zijn een blijvertje maar dan zonder kant en borduursel, alhoewel je bij een feestelijke blouse of overhemd soms het luxe kant weer ziet verschijnen. Het Holbein borduursel zullen we niet snel zien omdat het nogal bewerkelijk is. Misschien ooit bij een creatie van koningin Maxima.

Tegenwoordig dragen we tijdens het werk of vrije tijd de sportmanchet of Italiaanse manchet. Dit is de standaard manchet die je aan iedere mouw vindt. Soms met een ander kleurtje aan de binnenkant, maar daar stopt het dan ook mee. Het is een manchet die over elkaar heen valt en gesloten wordt met knoop en een knoopsgat. Simpel en efficiënt. Is populair geworden na de eerste Wereldoorlog en verving het toenmalige standaard manchet met manchetknopen.

Dat Wiener Manchet of kombinatiemanchet heeft ook knoop en knoopsgat, maar naast de knoop zit nog een knoopsgat. Daardoor kun je de manchet ook met een mooie losse manchetknoop sluiten. Je kunt zelf kiezen wat je wilt, gebruik je de standaard knoop of gebruik je je eigen manchetknoop. De plaats van de knoop bepaalt of de uiteinden van het manchet over elkaar heen vallen of dat binnenkant van die uiteinden tegen elkaar aan gelegd worden.

Wil je echt iets anders, dan kun je kiezen voor een omslagmanchet of de Franse- of dubbele manchet. Dit is een lange manchet die naar buiten toe dubbel wordt geslagen. Hierdoor krijg je twee lagen stof waar knoopsgaten in zijn gemaakt zodat je de manchet met een losse manchetknoop kunt sluiten. Dit soort manchetten zie je meestal bij overhemden die bij een smoking wordt gedragen. Dit ziet er luxe en verzorgd uit.

Vrouwen hebben nog iets meer keuze, zij kunnen voor een lange manchet kiezen van bijvoorbeeld 15 of 20 cm.  Hier kun je 5 of 6 knopen aan de manchet zetten en de mouw een beetje laten bloezen. Leuk en een romantisch effect. Je kunt ook een lange dubbele manchet nemen zoals de mannen bij een smoking dragen. Die kun je naar boven opslaan of gewoon op lengte laten waardoor je manchet over je hand valt. Tijdens het werk niet altijd handig, maar tijdens een feestje of cocktailparty val je hier wel mee op.   

In ieder geval is er keuze genoeg, zeker als je een overhemd of blouse op maat laat maken. Je kun iedere manchet die je leuk vindt, kiezen. Neem voor de mogelijkheden contact op met onze medewerkers voor advies op maat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *