Menu Sluiten

Made to Measure, hoe is het ontstaan?

Hoe is MTM eigenlijk ontstaan? Tot eind 19e eeuw werd alle kleding gemaakt door kleermakers. Die bleven regelmatig zitten met (onbetaalde en dure) kleding, die niet werd afgehaald omdat de klant tussentijds overleed, failliet ging  of domweg verdween. Toe begonnen slimme marskramers die kleding op te kopen om ze vervolgens huis aan huis te verkopen. Op deze manier begon onder andere C&A (Brenninkmeyer) met de verkoop van confectie. Want op een zeker moment kwam er vraag naar kleding in standaard maten. En dat was het begin van wat we nu kennen als de confectie-industrie.

Dat idee van de confectie-maten was natuurlijk prima, maar omdat er geen twee vrouwen hetzelfde model hebben, moesten er concessies aan de pasvorm gedaan worden. Bij de heren is het probleem minder groot, maar het is er nog steeds.

Confectiekleding kan alleen goedkoop worden als het in immens grote hoeveelheden wordt gemaakt. Dan kan de industrie geen rekening houden met de lichaamsbouw van de klant. Ze kunnen de klanten in een beperkt aantal lengte- en dikte-maten indelen en dan houdt het echt wel op.

Dat lost de industrie op door gewoon alles een beetje te groot te maken, maar we moeten dan soms toch twee pakken met verschillende maten kopen omdat bijvoorbeeld de broek een maat groter moet zijn dan het jasje. 

Een mogelijke oplossing voor dit probleem is de kleermaker. Hij meet je de kleding helemaal naar jouw maten aan. In het model wat jij graag hebben wil en je hebt een enorme keuze uit stoffen. Dan heb je na minimaal drie (soms wel acht) passessies jouw maatkleding (staat bekend als ‘bespoke’). Het prijskaartje is echter net zo fenomenaal hoog als de kwaliteit van deze bespoke maatkleding.

Bij Made to Measure ga je uit van een standaard patroon. Een patroon van een kledingstuk bestaat uit meerdere onderdelen omdat je van een platte lap stof een driedimensionaal kledingstuk moet zien te maken. De losse onderdelen lijken bijna nergens op, totdat ze in elkaar worden gezet. Door nu de maatvoering van de onderdelen te veranderen, krijgt ook het kledingstuk een andere maat. 

In het papieren tijdperk maak je dan voor elke maat van hetzelfde patroon een stapel uit karton geknipte onderdelen met verschillende maten. 

Voor elke maat van het patroon moet je dan de goede onderdelen verzamelen.

Dat wordt een heel gezoek, met de nodige fouten in het verzamelen. 

Met de komst van de computer werd dat makkelijker. De software in de computer tekende de juiste onderdelen aan de hand van correcties, die door de kleermaker werden ingevoerd. Later kwam daar een door de computer gestuurde snijmachine bij, die het knippen van onderdelen uit de stof voor zijn rekening nam. Dat zorgde voor een enorme reductie in productiekosten van kleine series en enkele kledingstukken. En de keuze uit kledingstijlen werd groter. Maar het wordt nooit zo goedkoop als confectie. De prijs is vergelijkbaar met merkkleding. 

Als het duurder is dan confectie, waarom zou je er dan aan beginnen? Hoofdzakelijk vanwege het draagcomfort van maatkleding. Maar ook als gifgroen uw kleur niet is…. En u wilt er toch stijlvol uit zien?

Bij Made to Measure verander je het patroon maar een paar centimeter hier en een paar centimeter daar. Maar deze kleine aanpassingen samen maken het zichtbare verschil tussen confectie en een comfortabele pasvorm. Dat merk je zelf aan het draagcomfort en anderen valt het direct op dat de kleding perfect past.

Made to Measure levert je dus voor de prijs van merkkleding:

  1. een uitstekende pasvorm, die helemaal aangepast is aan jouw maten;
  2. je hoeft maar één pak te kopen in plaats van twee om boven- en onderkant in de goede maat te krijgen;
  3. je kiest de stof, die je prettig vindt en je kiest de kleur, die je mooi vindt;
  4. de kwaliteit van de stof is beter dan van confectie-kleding in een goede modezaak

Bent u naar aanleiding van bovenstaande punten ook van mening dat uw geld beter besteed is aan made to Measure kleding dan aan dure merkkleding die u na een aantal seizoenen weghangt in de kast om het vervolgens nooit meer aan te trekken omdat het simpelweg niet lekker of mooi meer zit? Neem dan contact met ons op en kom eens langs in ons atelier om zo de mogelijkheden te ontdekken die Made to Measure voor u te bieden heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *