Menu Sluiten

Herfst / winter collectie

3 november 2017

Herfst-Winter collectie

Alice werd in oktober overstelpt met folders en emails over de nieuwe herfst-winter collectie van uiteenlopende merken en winkels. En weer hadden de ‘goeroes’ kleuren voor het seizoen bepaald, die haar gewoon niet staan. Dus eerst keek ze haar garderobe eens kritisch na.

Hangt er nog iets in de kast wat bruikbaar is? Met zo’n volle kast is dat toch geen probleem? Valt dat even tegen:
Sommige kleding ziet er verwassen, vaal of afgedragen uit.
Andere kleding is wel leuk, maar eigenlijk heeft het nooit goed gepast.
En die geel/rode wybertjesbroek, wat een geweldig succes was op de golfbaan, lijkt nu hopeloos uit de tijd.
Daarbij hebben sommige kledingstukken duidelijk de kleur van vorige seizoenen.
Over combineren hoeft ze al helemaal niet na te denken.

Herfst-Winter collectie

Alice krijgt opeens een hekel aan een flink deel van haar garderobe. Ze kan natuurlijk gelijk voor de wintercollectie gaan. Maar waarom zou ze kleren kopen, waarvan de kleur haar niet staat?
En als je je garderobe dan zelf wilt samenstellen in plaats van kopen wat er in het rek hangt? Hoe pak je dat dan aan?

Bezint eer je (ge) begint. Ze wil een garderobekast waaruit ze blindelings voor elke gelegenheid de juiste kleding kan pakken. Of het nu voor een presentatie is, een dagje met de kinderen of voor een receptie van vrienden. Kiezen mag niet meer dan een paar minuten kosten en ze moet zich er goed in voelen.

Gericht wegdoen

Dus zo begint Alice bij het begin: welke kledingstukken kunnen echt niet meer en welke kledingstukken wil ze graag houden?De volgende checklist is goed bruikbaar:

  • Welke kleding heb ik langer dan een jaar niet gedragen? Die kan weg.
  • Wat is op zich best mooi, maar kun je nergens mee combineren? Nutteloos, dus weg,
  • Welke kleding past gewoon niet meer of is er in de loop van de tijd niet mooier op geworden? Oude barrels mogen ook weg.

Scheiden doet lijden en dat geldt ook voor dierbare kleren. Natuurlijk wel op een bewuste manier: als iets nog goed is, kan het naar de kringloop of in de kledingcontainer. Goede kleding wordt zo weer in omloop gebracht en het reddeloze spul wordt gerecycled.

Gericht aanvullen

Aan het eind van deze opruiming is Alice’s kledingkast een stuk leger en overzichtelijker. Ze kan nu gaan nadenken over de vraag waarmee ze haar garderobe weer kan aanvullen. Dat wordt nog een hele zoektocht. Of zou het minder lastig zijn dan Alice in eerste instantie denkt?

Het valt best wel mee:

  1. Begin met de kleuren. Welke kleuren staan mij goed? Als u echt géén idee heeft, kunt u een kleurenconsulent in de arm nemen. Die kan u vertellen welk palet aan kleurren u het beste staat.
Maar een goed begin is altijd: welke kleuren vindt u mooi? Een mood-board met knipsels uit mode-tijdschriften van kleren die u mooi vindt, helpt altijd goed om de dingen op een rijtje te zetten.
  2. Volgende stap is stijl. Zo langzamerhand lopen alle stijlen in elkaar over. Iedereen heeft toch wel een bepaalde voorkeur. Voor het klassieke pak (jasje met broek of rok), country (klassiek, maar dan in stoere vormen), casual (klassiek in een losse variant) of welke andere stijl dan ook. Ook hier kan een mood-board goede diensten bewijzen.
  3. En dan op jacht. Bedenk alleen wel dat elke stijl (hoe ‘los’ ook) alleen goed tot zijn recht komt als de kleren goed passen. Een rechte ‘hoogwater’ broek blijft een miskoop in elke stijl.

Hierover een volgende keer meer…

Stort u zich ook direct op de nieuwste collectie? Of vraagt u zich ook af wat u met al die kleren, die het net of helemaal niet zijn, moet doen? Herken u zich in het verhaal van Alice?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *