Menu Sluiten

Basisstukken waar je jaren mee vooruit kan!

De beroemde/beruchte uitroep: ‘Ik heb niets om aan te trekken!’, terwijl je voor een overvolle kledingkast staat.
Feit of fictie?

Het blijkt wel erg herkenbaar voor Alice. Met meer dan 60 items in haar kast zou je toch denken dat dat geen probleem is. Toch past die geruite broek niet bij het blauwe jasje. Het rode jasje is te krap en het groene jasje combineert alleen met die hoge hakken, waar ze na een kwartier al pijn in de voeten van krijgt. Wat is er nou misgegaan?
Nou, allereerst wordt het tijd voor de grote schoonmaak (zie onze vorige blog ‘Made to Measure versus Bespoke’). Dan waren de geruite broek, het rode jasje en de hoge hakken al verdwenen naar de kringloop. Maar dan?
Alice had onlangs een artikel over een ‘capsule wardrobe’ gelezen en dat sprak haar aan.

Maar wat is een capsule wardrobe nu precies? En hoe creëer je zelf zo’n ‘mini-garderobekast’?

Het concept van de capsule wardrobe is in de jaren 70 geïntroduceerd door Susie Faux, eigenaresse van de Londense kledingwinkel Wardrobe. Zij lanceerde de ‘capsule wardrobe’, bestaande uit een beperkte verzameling kledingstukken die niet uit de mode raken, zodat je ze langere tijd kunt dragen. Deze basiskledingstukken kun je dan combineren met seizoensgebonden items.

Let wel: de basis van de ‘mini-garderobekast’ bestaat dus uit kledingstukken die niet alleen tijdloos en van goede kwaliteit zijn, maar die je ook allemaal met elkaar kunt combineren en die je ook nog eens graag draagt. De seizoensgebonden items dienen als variaties op de basisstukken zodat je omgeving niet al na een maand je totale garderobe kan uittekenen. De bedoeling is dat je uiteindelijk voor iedere gelegenheid moeiteloos een outfit kunt samenstellen: voor een presentatie op je werk, een dierentuinbezoek, een sollicitatiegesprek of een receptie in het weekend.

Basisstukken

En wat zijn basiskledingstukken?

Dit zijn dan broeken, rokken, gilets, jasjes, schoenen en tassen, die voldoen aan het checklijstje:

  • Alice gaat eerst eens na voor welke verschillende gelegenheden (werk, receptie, kinderen) ze aparte kleding nodig heeft. Het resultaat kan dan zijn, dat haar basisgarderobe uit niet meer dan 30 kledingstukken mag bestaan.
  • Dan neemt ze de kledingstukken die ze te mooi vindt om weg te doen grondig onder de loep: wat heeft ze als aanvulling nog nodig voor een garderobe waar ze alle kanten mee op kan? Hiervan maakt ze een lijstje waarmee ze gericht op zoek kan gaan.

Alice realiseert zich, dat als ze met deze garderobe meerdere jaren vooruit wil kunnen, de kwaliteit goed moet zijn. Omdat ze ook geen geldboom in de achtertuin heeft, moet ze bedenken hoe ze haar uitgaven gaat spreiden. Bijvoorbeeld lijkt een jasje, broek en rok in haar favoriete kleur blauw haar een goede start. Deze kleding kan Alice ook combineren met minder formele kleding zoals een jeans of denim rok.

 

Voordelen op een rijtje

Wanneer Alice eenmaal een goede ‘capsule wardrobe’ heeft samengesteld, kan haar dat allerlei voordelen opleveren.

  • Het kiezen van een geschikte outfit kost haar een stuk minder tijd, omdat ze minder keuze heeft én omdat ze zich in ieder kledingstuk prettig voelt.
  • Verder koopt ze minder kleding, waardoor ze geld bespaart en ook nog eens milieuvriendelijker bezig is.
  • En een extra voordeel: haar kast opruimen en opgeruimd houden is een fluitje van een cent!

Hoe werkt dat bij u? Vindt u een capsule wardrobe een goed idee of koopt u liever gewoon wat er in de winkel hangt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *